فهرست مطالب

آموزش و ارزشیابی - پیاپی 6 (تابستان 1388)

نشریه آموزش و ارزشیابی
پیاپی 6 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بهرام اصل فتاحی، دکتر یوسف کریمی، دکتر علی اکبر سف، دکترحسن پاشا شریفی صفحات 7-33
    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر روش های مختلف سنجش (تشریحی، چهار گزینه ای و عملکردی) بر میزان یادگیری در درس روش تحقیق در دانشجویان رشته مشاوره و راهنمایی بوده است. در این پژوهش 69 نفر از دانشجویان که به صورت تصادفی در سه گروه آزمایشی متناسب با سطوح متغیر آزمایشی (روش سنجش) جایگزین شده بودند، شرکت داشتند. برای جمع آوری داده ها در خصوص میزان یادگیری دانشجویان از آزمونهای تکوینی متناسب با متغیر آزمایشی مربوطه و همچنین آزمون جامعی که متشکل از سوالات چند گزینه ای، تشریحی و عملکردی بود، استفاده شد. آزمون جامع تهیه شده در دو نوبت (پیش و پس از شروع نیمسال تحصیلی) به اجرا درآمد و آزمونهای تکوینی در هر گروه در سه نوبت اجرا شد. تمامی آزمونهای مورد استفاده محقق ساخته بودند. برای تحلیل داده ها از روش های آماری آزمون t، آزمون ANOVA همراه با مطالعات تعقیبی و همچنین تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که در آزمون جامع (ارزشیابی براساس ترکیبی از سوالات سه نوع روش سنجش) ، تفاوت میانگین های گروه های آزمایشی عملکردی و تشریحی -هردو- با گروه آزمایشی چند گزینه ای معنی دار، ولی باهم غیر معنی دار بود. در کل بهترین نتایج از نظر میزان یادگیری (با توجه به میانگین نمرات) برای گروه آزمایشی عملکردی و ضعیف ترین نتایج برای گروه آزمایشی چهار گزینه ای به دست آمد. مقایسه های درون گروهی نشان داد که برای گروه آزمایشی عملکردی پاسخگویی به سوالات چهارگزینه ای آسانتر از سوالات تشریحی و برای گروه آزمایشی تشریحی پاسخ گویی به سوالات چهار گزینه ای آسانتر از عملکردی بود. (تفاوت میانگین ها به ترتیب در سطح اطمینان 99 و 95 درصد معنی دار بود). معادله رگرسیون پیش بینی نمرات دانشجویان در آزمون جامع براساس آزمونهای تکوینی، نوع روش سنجش اعمال شده و همچنین پیش آزمون به عمل آمده از ایشان نشان داد که در این ارتباط آزمونهای تکوینی اول و دوم و همچنین روش سنجش (به ترتیب با 99 و 95 درصد سطح اطمینان) اندازه های پیش بینی معنی دار بوده ولی آزمون تکوینی سوم و پیش آزمون به عمل آمده از این لحاظ معنی دار نبودند.
    کلیدواژگان: روشهای سنجش، عملکردی، تشریحی، عینی، یادگیری، درس روش تحقیق
  • دکتر منصور بیرامی، رضا عبدی صفحات 35-54
    با توجه به شیوع بالای اضطراب امتحان و همچنین تاثیر منفی آن بر روی عملکرد پیشرفت تحصیلی؛ تاکنون شیوه های مختلفی از مداخله های روان شناختی مورد بررسی قرار گرفته اند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش فنون مبتنی برذهن آگاهی در کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان انجام گردید.
    پژوهش حاضر پس از گمارش تصادفی 11 نفر آزمودنی در گروه آزمایشی که در معرض آموزش فنون مبتنی بر ذهن آگاهی و 11 نفر در گروه کنترل، به روش طرح آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل اجرا شد. برای بررسی میزان اضطراب امتحان آزمودنی ها از آزمون اضطراب امتحان اسپیلبرگر (STAI) استفاده شد.
    ) ایجاد شده است، به این نحو که گروه آزمایشی در مقایسه با گروه کنترل کاهش معناداری را در میزان نمرات اضطراب امتحان نشان داده است.
    نتایج حاصل از این مطالعه همخوان با فرضیه پژوهشی این مطالعه نشان می دهد که جلسات گروهی آموزش فنون ذهن آگاهی کاهش قابل ملاحظه اضطراب امتحان را در دانش آموزان موجب می شود.
    کلیدواژگان: اضطراب، اضطراب امتحان، ذهن آگاهی، رفتار درمانی شناختی
  • زیبا برقی ایرانی صفحات 55-79
    با توجه به اهمیت نقش معلمان به عنوان عوامل موثر و کارآمد در تربیت نسل آینده، یافتن راهکارهایی که با کمک آن ها بتوان این مهم را به بهترین نحو انجام داد ضروری می نمود. پرسشنامه نگرش سنج معلمان مینه سوتا از جمله ابزار برای تحقق این هدف است. جامعه آماری این پژوهش را معلمان زن و مرد دوره دبیرستان شهر تهران تشکیل می دهند. 415 معلم زن و مرد مقطع دبیرستان استان تهران با هدف هنجاریابی این پرسشنامه، به روش تصادفی خوشه ای از بین مناطق 22 گانه آموزش و پرورش، به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. تفاوت نگرش معلمان زن و مرد با در نظر گرفتن وضعیت تاهل، گروه سنی و سابقه تدریس، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصله با استفاده از بسته های رایانه ای spss به این شرح است: اعتبار محاسبه شده به وسیله آلفای کرنباخ 89 ؛ برآورد شد که نشانگر بالا بودن اعتبار آزمون است. روایی محتوایی آزمون نیز با روش تحلیل عاملی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از اجرای این آزمون روی نمونه فوق نشان داد که آزمون از 2 عامل اشباع شده است. این 2 عامل عبارتند از: 1- نگرش معلمان به دانش آموزان، 2- نگرش معلمان حرفه معلمی. با متغیر های مورد پژوهش، پس از اجرای بررسی های آماری و استفاده ار روش Manova ، تفاوت نمرات عامل های 1 و2 در سطح اطمینان 05/0 بین زنان و مردان معلم معنادار بود. ولی بین نگرش معلمان مجرد و متاهل تفاوت معناداری مشاهده نشد. سابقه تدریس معلمان و تفاوت سنی آنان نیز تاثیر معناداری بر نگرش آنان نداشت.
    کلیدواژگان: معلم، نگرش، دانش آموز، هنجاریابی، آزمون مینه سوتا
  • دکترسید داود حسینی نسب، دکتر حمید پورشریفی، ویدا محمدی صفحات 81-98
    این پژوهش با هدف تعیین رابطه ویژگی های شخصیتی با انواع هویت دانش آموزان دختر پایه سوم مقطع راهنمایی تبریز با استفاده از روش تحقیق توصیفی- همبستگی انجام گرفت، حجم نمونه مورد مطالعه 370 نفر بود که از طریق نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب گردیدند. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه هویت بنیون و آدامز (OMEIS-2) ، پرسشنامه شخصیتی نئو فرم کوتاه (NEO-FFI) بود.
    تحلیل ها با استفاده از نرم افزار SPSS و روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون صورت گرفت. نتایج نشان داد بین نوروزگرایی با هویت آشفته، بین نوروزگرایی با هویت تعویق افتاده، بین انعطاف پذیری با هویت زودهنگام، بین برون گرایی با هویت پیشرفته، بین وجدان گرایی با هویت پیشرفته، رابطه مثبت و معنی دار دیده شد. اما بین دلپذیری با هویت زود هنگام رابطه معنی دار دیده نشد. به نظر می رسد توجه به شخصیت دانش آموزان دختر می تواند در شکل گیری هویت آنها مفید باشد.
    کلیدواژگان: هویت، ویژگی های شخصیتی، دختران راهنمایی تبریز
  • لیلا رضایی، محمود ساعتچی صفحات 99-117
    این پژوهش به منظور بررسی رابطه بین سبک رهبری مدیران باتعهد سازمانی کارکنان کارخانجات مخابراتی ایران در سال1387 صورت گرفته است. بدین منظور تعداد 50 نفر از مدیران و 258 نفر از کارکنان تحت نظارت آنان از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند و به ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های تعیین سبک رهبری و تعهد سازمانی پاسخ دادند. پس از جمع آوری داده ها ازروش های آمار توصیفی، ضریب رگرسیون خطی ساده و آزمون تی برای تحلیل داده ها استفاده شد. بر اساس نتایج این پژوهش بین سبک رهبری مدیران با تعهد سازمانی زیردستان ( 05/0>( p رابطه معناداری و بین تعهد سازمانی مدیران و زیردستان (05/0>( p تفاوت معناداری وجود دارد. ولی بین میزان تعهد سازمانی کارکنان رسمی و قراردادی تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: سبک رهبری و تعهد سازمانی
  • دکتر مهدی شریعتمداری صفحات 119-151
    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین سلامت سازمانی با اثر بخشی مدیران مدارس مدیریت آموزش و پرورش منطقه 5 شهر تهران بوده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دبیران (ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان) مدارس دولتی مدیریت آموزش و پرورش منطقه پنج شهر تهران (3509 نفر) می​ باشد و حجم نمونه براساس جدول مورگان 346 نفر تعیین و با روش نمونه گیری تصادفی ساده و به روش نمونه​ گیری خوشه​ ای چند مرحله​ ای انتخاب گردید. روش انجام این پژوهش از نوع همبستگی می​ باشد. برای جمع آوری داده​ ها از دو پرسشنامه سلامت سازمانی (OHI) و اثربخشی سازمانی استفاده شد. روایی صوری و محتوایی آنها با استفاده از منابع موجود و نظرات صاحب نظران بدست آمد و اعتبار آنها از راه اجرای آزمایشی و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای سلامت سازمانی 89/. درصد و برای اثربخشی سازمانی 91/. درصد تعیین گردید. برای بررسی ابعاد سلامت سازمانی، از الگویی که سلامت سازمانی را به شش بعد ساخت​ دهی، ملاحظه​ گری، پشتیبانی منابع، روحیه، تاکید علمی و یگانگی نهادی تقسیم کرده، استفاده شده است و جهت بررسی اثربخشی از الگویی که اثربخشی را به شش بعد رهبری، یاری رساندن به دانش​ آموزان، روابط سازنده با اولیاء، برخورد شایسته با معلمین، مهارت در ارزشیابی کارکنان و اداره امور مدرسه از دید دبیران می​ سنجد، استفاده شده است. در این پژوهش ارتباط سلامت سازمانی و ابعاد آن با اثربخشی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه و تحلیل داده​ های پژوهش نشان داد که بین کلیه ابعاد سلامت سازمانی (ساخت​ دهی، ملاحظه​ گری، پشتیبانی منابع، روحیه، تاکید علمی و یگانگی نهادی) و اثربخشی سازمانی رابطه معنی​ دار وجود دارد و اگر مدیران مدارس در به کاربردن روش های ایجاد سلامت سازمانی تلاش کنند، اثربخشی مدارس آنها در تمام ابعاد بهبود خواهد یافت.
    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، اثربخشی سازمانی، ساختدهی، ملاحظهگری، پشتیبانی منابع، روحیه، تاکید علمی و یگانگی نهادی
  • دکتر محمد علی فرنیا، سیده صدیقه پوررضا صفحات 153-174
    پژوهش حاضر به منظور بررسی کمی وکیفی محتوای جامعه شناسی دوره متوسطه براساس دیدگاه اجتماعی در برنامه ریزی درسی از نظر دبیران و دانش آموزان در انزلی اجرا شده است. در این پژوهش جامعه آماری شامل تمامی دبیران (40 نفر) و دختران پایه دوم و سوم دبیرستان (580 نفر) هستند. نمونه آماری برای معلمان 23 نفر زن و 15 نفر مرد و 2 نفر هم نامشخص هستند. با استفاده از فرمول کوکران 232 نفر از دانش آموزان به عنوان نمونه به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شدند و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بر روی انتقال فرهنگی، تغییر و تحول اجتماعی و شهروند مردم سالار میباشد.
    روش تحقیق توصیفی- پیمایشی میباشد. برای تجزیه و تحلیل فرضیه ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و آزمون خی دو() استفاده شده است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که بین محتوای دروس جامعه شناسی با انتقال فرهنگی با تربیت شهروند مردم سالار و تغییر تحول اجتماعی رابطه معنادار و مثبت وجود دارد.
    همچنین نتایج تحقیق نشان می دهد که بین همه سوالات تفاوت معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: محتوا، دیدگاه اجتماعی، برنامه ریزی درسی
  • رضا کلانتری، دکتر مهناز سعیدی صفحات 175-187
    خواندن و درک مطلب یکی از موارد اساسی و مهم برای دریافت معنی از متن می باشد. تاکید بر مهارت خواندن فراگیران زبان های خارجی یکی از مهمترین موضوعات متدولوژی در زمینه آموزش زبان است. یکی از مشکلات فراگیران ایرانی عدم تمایل آنان در مواجه با تعامل با متن های خواندن و درک مطلب می باشد، در حالی که بیشتر متون انگلیسی در ایران بر اساس خواندن و درک مطلب طراحی شده اند. برای اینکه مهارت خواندن نقش اساسی در یادگیری زبان دوم داراست. اما کلاس های خواندن متون انگلیسی برای دانش آموزان خسته کننده به نظر می رسد در حالی که بیشتر دانش آموزان علاقمند اند موقعیتی پیدا کرده تا توانایی خودشان را نشان دهند و به سوالات معلم جواب دهند. لذت بخش نبودن کلاس ها به علت عدم آگاهی معلمان از روش های صحیح تدریس خواندن و درک مطلب زبان انگلیسی می باشد. . تدریس زبان دوم با استفاده از روش «تکلیف-محور» یک روش موثر در بهبود دانش زبانی و درک مطلب فراگیران شناخته شده است.
    هدف تحقیق حاضر تعیین تاثیر تدریس فعالیت های آموزشی در قالب تکلیف-محور بر درک مطلب زبان آموزان ایرانی بوده است. جامعه آماری پژوهش 60 نفر فراگیر زبان انگلیسی از آموزشگاه خصوصی بوده است. با توجه به حجم کم جامعه صدرصد جامعه به عنوان نمونه انتخاب گردید. سپس نمونه آماری به دو گروه مساوی؛ گروه کنترل وآزمایش تقسیم شدند. یک گروه با روش های سنتی تعلیم داده شده و گروه دیگر با استفاده از تدریس فعالیت تکلیف محور تعلیم داده شد. تحلیل آماری مطالعه نشان داده است که بین دوعملکرد گروه ها تفاوت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: درک مطلب، روش تدریس تکلیف، محور، دانش ارتباطی
|
  • Pages 7-33
    Background And Objective
    Considering the high prevalence of test anxiety and its negative effect on achievement performance, so far various methods of psychological intervention have grown. This study aimed to assess the impact of mindfulness-based techniques in reducing student’s anxiety was conducted.
    Materials And Methods
    The present study after random assignment of 11 subjects in the experimental group exposed to training mindfulness-based techniques and 11 subjects in the control group, by experimental pre-test - post test with control group design was conducted. Spielberger Test Anxiety Inventory (STAI) for assessment of subjects test anxiety was used.
    Results
    To examination research hypothesis and analysis of results, data statistically was analyzed by analysis of variance method with repeated measurements in a 2 × 2 design. Comparisons showed significant differences (p> .001) between test anxiety scores in two groups following conduction of interventional methods, so that the experimental group has been shown significantly decrease in the level of Test anxiety compared with the control group.
    Conclusion
    The results of this study, consistent with the research hypothesis indicate that group training sessions of mindfulness-based techniques causes significantly reduction in students test anxiety.
    Keywords: anxiety, test anxiety, Mindfulness, CBT
  • Pages 35-54
    Background And Objective
    Considering the high prevalence of test anxiety and its negative effect on achievement performance, so far various methods of psychological intervention have grown. This study aimed to assess the impact of mindfulness-based techniques in reducing student’s anxiety was conducted.
    Materials And Methods
    The present study after random assignment of 11 subjects in the experimental group exposed to training mindfulness-based techniques and 11 subjects in the control group, by experimental pre-test - post test with control group design was conducted. Spielberger Test Anxiety Inventory (STAI) for assessment of subjects test anxiety was used.
    Results
    To examination research hypothesis and analysis of results, data statistically was analyzed by analysis of variance method with repeated measurements in a 2 × 2 design. Comparisons showed significant differences (p> .001) between test anxiety scores in two groups following conduction of interventional methods, so that the experimental group has been shown significantly decrease in the level of Test anxiety compared with the control group.
    Conclusion
    The results of this study, consistent with the research hypothesis indicate that group training sessions of mindfulness-based techniques causes significantly reduction in students test anxiety.
    Keywords: anxiety, test anxiety, Mindfulness, CBT
  • Pages 55-79
    Concerning the significance of teacher's role as effective and efficient factors in training future generation, it seems necessary to find some procedure to fulfill this mission well. The normalized opinionire of Minnesota teachers is one of the appropriate tools for achieving this goal. The statistical population of this study is consisted of the male and female teachers of Tehran. 415 male and female teachers of TehranProvince with were selected by cluster random sampling among the 22nd Districts of Tehran Education Organization. The attitude's difference of the male and female teachers was studied based on their marital status, age group and teaching experience. The obtained results using SPSS are as follows: the calculated validation was estimated by Cronbach's alpha 0/89 which indicated the high validity of the test. The content validity of the test was also considered by factor analysis method. The findings of implementing this test on the above-mentioned samples showed that the test has been saturated with 2 factors. These two factors are as follows: 1- the attitude of teachers towards students 2-the attitude of teachers towards teacher's profession. Based on the research variables, after conducting the statistical studies and using Manova, the difference between the scores of factor 1 and 2 in confidence level of 0/05 was significant between the male and female teachers. But there was no significant difference between the attitudes of single and married teachers. The teacher's teaching experience and their age difference did not have significant effect on their attitude.
    Keywords: Teacher, Attitude, student, Normalized, Minnesota Test
  • Pages 81-98
    This research was conducted to determine the relationship between personality traits with the types of female third- grade student's identity in Tabriz guidance school. Using descriptive- correlation method. The sample size was 370 persons who was selected by multi-stage random sampling. The instruments are included of identity questionnaire of Adams & Benion (OMEIS-2), short- neo form personality one (NEO-FFI). For data analysis Pearson’s correlation and SPSS software was used. The results showed that there is positive and meaningful relation between neuroses with delayed identity, between inflexibility with premature identity, between demonstrativeness with developed identity, between consciousnesses with developed identity. But there wasnt meaningful relation between plea sureness with premature identity. It could be said that personality of female students would be effective in formation of their identity.
    Keywords: identity, personality traits, guidance school's girl of Tabriz
  • Pages 99-117
    Purpose of this study was to explore the relationship between leadership style and organizational commitment, among Iran Telecommunication Company employees 50 managers and 258 inferior employees selected as sample Using stratified random sampling, and answered to research Leadership Style questionnaire, and Organizational Commitment questionnaire. Based on the results, there are significant relations: P
    Keywords: leadership style, Organizational commitment
  • Pages 119-151
    This study aims to investigate the relationship between organizational health and effectiveness of school administrators in 5th district of Tehran Education Office. The target population of the project consisted of 3509 elementary, guidance and high school teachers of governmental school in 5th district of Tehran and according to Morgan Sample Size Table 346 teachers were selected as the sample of the study using a simple random sampling and a multi- stage cluster sampling. The research method of the study is correlation. For the purpose of data collection two questionnaires: the Organizational Health Institute (OHI) standard questionnaires and the Standard Effectiveness questionnaire were used. Content Validity and Reliability were obtained using existing resources and expert's opinions and by conducting a pilot study Cronbach Alpha was calculated 0.89 for OHI questionnaire and 0.91 for the Standard Effectiveness questionnaire. To study the aspects of organizational health, a model that divides organizational health to six parts: structuralizing, observation, supporting-source, morale, scientific emphasis and institutional unity was used ; based on the findings of data analysis in this research, all aspects of organizational health are correlated to each other. and to study effectiveness, a model was used which has six dimensions namely: leadership, assisting students, constructional relationship with parents, proper dealing with teachers and skills in evaluating personnel and administration of schools affairs from teachers viewpoint.
    Furthermore, the relationships between organizational health aspects and effectiveness dimensions were investigated in this study. The findings of the research indicate that there are significant relations between organizational health aspects and effectiveness dimensions. Therefore, if the administrators try to apply methods which could improve organizational health, effectiveness in all aspects would also improve.
    Keywords: Organizational Health, organizational effectiveness, Structuralizing, Observation, Supporting, Source, Morale, Scientific Emphasis, Institutional Unity
  • Pages 153-174
    The present research is a study of qualitative and quantitative content of high- school sociology text books based on a social perspective in curriculum development from the teachers and students points of view in Anzali.
    The statistical population included all the teachers (40 people) and the girl's high- school, second and third graders (580 people).The statistical sample for teachers (23 female, 15 male, 2 unknown) for students , using Cochran modified formula, was 232 people. The sampling method is ratio stratified random sampling. The data collection tool was the researcher made questionnaire on cultural transfer, social change and democratic citizenship. The research method is descriptive survey. To analyze the data and test the hypotheses, Pearson’s coefficient correlation and chi – square is used.
    The results showed that there are significant relations between sociology lesson content and cultural transfer, democratic citizenship, and social change. Also there are significant differences considering the questions in all of them.
    Keywords: content, social perspective, curriculum development
  • Pages 175-187
    The ability to read in a second language is one of the most important skills required of people in multilingual and international settings. The main Purpose for reading can include reading for comprehension. Emphasis on reading ability of foreign language learners has come to be one of the most important methodological topics in the field of English to speakers of other languages, because it is considered a significant tool in leaning all academic subjects. One of the major problems is Iranian student's unwillingness in involving with reading texts, while most of the English textbooks are reading based in Iran. Reading classes seem boring for students. This is due to teacher's unawareness of making language classes meaningful and therefore enjoyable for students. Task-based language teaching is an effective methodology for improving learner's linguistic and communicative competence. This study has investigated the effect of task-based activities on EFL learner's reading comprehension. In order to accomplish the research, 60 students were chosen from a private Institute. A pre-test including 60 TOFLE questions was given to the participants. According to the pre-test, the participants were divided into two groups, namely experimental and control groups. The experimental group was taught according to the elements of task-based learning but the control group didnt receive such treatment. After 15 sessions a post test was given. Through the analysis of the obtained data, t-test, it was found that there were significant differences between control and experimental group on dependant variable, reading comprehension.
    Keywords: reading comprehension, Task, based, Language Teaching, Communicative Competence